Friday, June 17, 2011

Rajský salát s olivami a mozerellou

Na rajský salát s olivami a mozerellou potřebujete: Rajčata, cibulku, sýr mozarrella, olivy (pár černých a pár zelených), čerstvou bazalku, stroužek česneku, olivový olej, ocet (pravý vinný, ne kyselinu octovou) sůl, pepř. Rajčata omyjte, nakrájejte na osminky. Oloupanou cibulku nakrájejte na kolečka, okapanou mozzarellu na kostičky. Utřete česnek, přidáním oleje, octa, soli a pepře z něj uděláte dressing. Rozložte rajské na talířky, (hodí se lépe než mistička) přidejte na ně mozzarellu, olivy a kolečka cibulky. Nakonec vše posypte kousky natrhaných lístků bazalky a zalijte dressinkem. Výborný a lehký salát třeba právě v letním horku.

Sunday, June 12, 2011

Rychlá dušená kuřecí prsa


Potřebujeme podle počtu strávníků kuřecí prsa, máslo, sůl, pepř, něco bujonu (nejlépe skutečný vývar, v nouzi stačí kostka). Kuřecí prsa naklepejte přes mikrotenový pytlík, tím zajistíte, že se nerozpadnou. Ve vyšší části je nařízněte, ať se udělají pěkně stejnoměrně. Osolte, velmi jemně opepřete. Na pánvi rozpusťte trochu másla, prsa na něm chvíli obdělejte. Zalijte teplým vývarem (případně přihoďte kousek kostky a zalijte teplou vodou), maso nemá rádo tepelné šoky, přikryjte puklicí a duste do měkka. Jako příloha se snad nejlépe hodí brambory, ale ani rýže není na škodu.

Tuesday, June 07, 2011

Vepřový guláš (zabíjačkový)


Udělat si domácí zabíjačkový guláš? Inu proč ne, vždyť není potřeba nic zvláštního. Stačí jen: 1kg vepřového masa, plecko, libovější bok, konec krkovičky, něco z toho. Dvě nebo tři větší cibule, kousek jater, ledvinku, sádlo, sůl, pepř, majoránku a česnek. Maso nakrájejte, ledvinku napřed rozřízněte uprostřed, vyberte bílý vnitřek až na samotnou dřeň, a nechte cvíli namočenou ve vodě, pak též nakrájejte, spolu s játry. Cibuli stačí nasekat poměrně nahrubo, stejně se rozdusí. Cibuli hoďte na sádlo na pánev, nechte osmažit dozlatova, vysypte ji do hrnce a v té samé pánvi osmažte maso i ledvinky a játra. Zatím nesolit. Po zatažení masa jej přendejte do hrnce s cibulkou, promíchejte, zalijte trochou vody a dejte dusit. Dusit, ne vařit! Přidejte trochu pepře. Hlídejte, podlévejte tak asi hodinu (přilévejte jen horkou vodu, jinak to bude trvat hrozně dlouho). Utřete si stroužek (nebo patřičně více, podle chuti) česneku se solí, a přidejte jej do guláše, a nechte jej ještě tak půl hodiny dělat. Nakonec zahustěte trochou mouky ve vodě, nebo nastrouhanou kůrkou od staršího chleba.

Wednesday, June 01, 2011

Bramborový salát

Variant bramborového salátu jsou doslova stovky. Se salámem, bez, s majonézou, s hořčicí.. Tady máte jednu z nich. Potřebujete brambory, cibuli, mrkev, kyselé okurky, salám, vajíčko (vajíčka) majonézu, sůl, pepř. Brambory uvařte ve slupce, nechte ochladnout, oloupejte, nakrájejte na kostičky. Mrkev oloupejte, uvařte v mírně slané vodě, nakrájejte. Vejce uvařte na tvrdo, oloupejte a též nakrájejte. Cibuli krájejte na jemno, nikoho nepotěší když si kousne do velkého kusu cibule. Okurek dejte přiměřeně, aby výsledný salát nebyl moc kyselý. Salámu dle chuti, můžete použít prakticky jakýkoliv měkký salám, od šunkového přes junior až po obyč točený, ale nemělo by to být svinstvo z kůží a sojy. Na závěr celý salát promíchejte napřed na sucho, osolte, opepřete dle chuti, zalijte majonézou a opět míchejte.. A nechte odležet v chladnu, chuti se rozleží až druhý den.