Thursday, April 01, 2010

Sýrová omáčka


Sýrová omáčka je vynikající, ať již jen tak samotná na těstoviny, knedlíky či brambory, nebo pochopitelně spolu s masem. A přitom jde o recept velice jednoduchý na přípravu a zároveň i cenově dostupný. A jak tedy na to? Potřebujete 1 kelímek smetany ke šlehání (nebo lacinější variantu na vaření) a cca 3 deci mléka nebo ve vodě rozpuštěného sušeného mléka nebo smetany do kávy. Jeden taveňák bez příchuti a nějaký pevný sýr, nejlépe aromatický, třeba s modrou plísní (například niva). Teď se nemusíte děsit nad cenou, od sýra stačí klidně kůrka a trochu oschlé okraje, které zbyly od dřívějška a jinak už k ničemu nelákají. A cca půl polévkové lžíce polohrubé mouky na zahuštění. Do hrnce dáte smetanu s mlékem a uvedete do varu. Přidejte na malé kousky nakrájený tavený sýr, okamžitě míchejte (nejlépe šlahací metlou a na malém ohni), jinak se vám sýr pokusí připálit na dno. Není dobrý nápad šetřit si práci a vhodit do hrnce celou kostku taveňáku, bude se hrozně dlouho rozvářet. Zatím co se bude tavený sýr rozpouštět, přidávejte po špetkách mouku, dokud omáčka nedosáhne skoro přiměřené konzistence. Následně přidejte nastrouhaný sýr s plísní, opět míchejte, ochutnávejte, přisolte či ne dle chuti, případně dosypte ještě trošinku mouky nebo naopak dořeďte vodou, až do dosažení požadované hustoty. Výsledkem je omáčka výborné chuti a kvality. Ostatně, již delší dobu uvažuji, jak by asi chutnala takto udělaná omáčka za použití syrečků, jestli by to neprožralo hrnec. (Sorry, asi to nezkusím, právě mi nakoukla přes rameno matka, přečetla konec a zařvala: Zakazuje se, to by strašně smrdělo!!!)

1 Comments:

At 11:02 AM, Blogger Kyslíkovi said...

Milujem sýrové omáčky na všechny způsoby!!!

 

Post a Comment

<< Home