Monday, October 08, 2007

Plněné papriky s houbami

Je sice pravda, že většinu roku dnes dostanete na krámě koupit vše, co kdysi bývalo jen sezónním zbožím. Tak je to zejména se zeleninou, nicméně takové papriky v zimě a z dovozu jsou bez chuti a vodnaté a navíc ještě drahé. Teď je poslední příležitost ještě nakoupit poctivé úzké papriky, bílé nebo žluté a udělat si je plněné. Mnoho lidí plněné papriky vaří či dusí v nějakém sosu, já je nejčastěji peču. Doma mi u chlapů projdou jak klasicky plněné mletým masem a rýží v rajčatové omáčce (jen nesmí být na sladko), tak houbová modifikace. To jako náplň podusíte na cibulce houby (podle toho, jak moc se vám chce utrácet můžete volit lacinější žampióny nebo rozhodně hodnotnější ale podstatně dražší hlívu ústřičnou, ale několikrát jsem použila i nasbíranou lesní směs, to bylo ovšem jedině tehdy, když houby nasbíral někdo z mých známých a obdaroval mě, já houby v lese ne a nenajdu, kdybych si tím měla zchránit život a ti moji chlapi je sice ohromně rádi jedí, ale do lesa je nedostanete). Houby podusíte na cibulce, podle potřeby můžete trošku podlívat vodou, když jsou hotové a voda vydušená, zalijete rozkvedlanými vejci. Cibulku je dobré smažit na rozpáleném špeku nebo anglické slanině, to propůjčuje směsi velmi lahodnou chuť. Prochladlou směsí naplníte papriky, naskládáte je pečlivě a úsporně proti sobě a pečete ( opět na trošce špeku či anglické a za občasného podlití masoxovým vývarem) asi půl a třičtvrtě hodiny. Takto připravené papriky můžete servírovat s bramorem a zeleninovým salátem, někdy postačí místo brambor chléb, kdo se chce hodně bičovat, může připravit lehkou omáčku (postačí klidně bešamelová) a houskový knedlík.