Monday, September 03, 2007

Francouzské brambory

Nevím, jestli ve Francii znají baštu, která se u náz nazývá francouzské brambory. Patrně je to jako s ruským vejce, o kterém v rusku celá léta neměli ani ponětí. Francouzské brambory však je jídlo, které u nás doma docela frčí. Už proto, že se dá připravit ve spoustě drobných obměn. Už ten samotný začátek - zda použít brambory vařené ve slupce, oloupané a pokrájené na silnější plátky, nebo brambory taktéž oloupané, ale syrové a krájené na plátky tenčí! Obojí je možné a výsledek bývá chuťově rozličný. Já volím podle toho, jak moc se chci s vařením babrat. Vařené brambory mohu mít jako vedlejší produkt od minulého dne a je mnohem lehčí je oloupat a pokrájet. Směs ze syrových brambor se nadto déle zapéká. Francouzské brambory už celá léta připravuji nikoli v pekáči a v troubě, ale v remosce. Nedávno jsme si koupili novou, zase tu největší a krásně vyvedenou v nerezu a teflonu. Kdo remosku doma nemá, tomu ji vřele doporučuji. Co se francouzských brambor dotýká, základ je jasný: brambory. Kladu je vždy do vymazané mísy, nejlépe vymazané kostkou obyčejného sádla. Co dále do brambor přidám, to záleží na mnoha okolnostech: co mám zrovna po ruce, čeho se potřebuju zbavit, jak moc vysoké datum vzhledem k výplatě se nalézá na kalendáři... Nejraději přidávám mleté maso, míchanici vepřového s hovězím, trochu obdělanou a ochucenou na pánvi. Maso mohu udělat i na cibulce nebo cibuli přidat jako další přísadu, nakrájenou na tenoučké pružky a syrovou, ve směsi se pěkně dodusí a propůjčí jí zase jiný šmak. Někdy přidám i nakrájenou syrovou mrkev, popřípadě papriku nebo cuketu či lilek, uplatní se i kousek květáku nebo brokolice. Když nemám mleté maso, přidávám uzeninu - točený drůbneží salám mívám v mrazničce po ruce prakticky neustále. A doplním nějakými zbytky od dřívějška, zmrazeným kuřecím masem či hovězím z polévky. Jako koření také poslouží leccos - vedle soli bazalka nebo pepř, majoránka i oregano, zkusila jsem i grilovací koření a vůbec to nebylo špatné. Vrcholem je potom "zálivka" - do plné největší remosky používám podle velikosti 4 - 5 celých vajec, rozšlehám je v trošce mléka (v lednici mívám vždycky sáček sušené smetany do kávy, která se rozmíchá raz dva). Přidám trochu polohrublé mouky, osolím, rozkvedlám a je to. Těsně před dokončením někdy směs posypu strouhaným sýrem, to se u nás také oceňuje. A já zase oceňuji, že toto jídlo se krom přípravy dělá v remosce vlastně samo a protože z něj přímo nečiší masová příchuť, nezajímají se o něj naše kočky, nevyskakují na stůl a neloudí.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home