Friday, May 25, 2007

Jednoduchý letní salát

Každému člověku, který zatím přežil nápory tropického vedra, mohu poradit pro jeho vlastní dobro jen jedno: upravit v tomto období stravu! Pokud někdo očekává, že mu potom přestane být tak nepohodlně horko, patrně se mýlí. Naproti tomu lidé, co jsou ochotni se v horkých dnech klidně ládovat knedlíky s vepřovým mají šanci, že si ve vedru zadělají na pěknou mrtvičku, ne-li něco horšího. Létu, horku, sluší lehké a jednoduché stravování. Tuto moudrost pumpuji do svých chlapů celé roky, i když se oni se mlsně ohlížejí po něčem pádnějším k snědku. Je to ale pouhopouhá rozežranost a síla zvyku. Jestliže místo klasického jídla vyrobím velkou mísu zeleninového salátu, přidám něco k tomu a na zakousnutí pro každého pár čtvrtiček chleba, nikdo nemůže vstávat od stolu hladový! Tu máte příklad naší letní večeře pro tři osoby: vyperu, roztrhám a do nerezové mísy naházím 1 růžici hlávkového salátu. Přikapu trochu worcestrové omáčky a opravdu jen trošičku olivového oleje. (Nerezové mísa umatlaná od oleje se udržuje v lepší čistotě než stejně použitá mísa z plastu). Salát promíchám a rozdělím na talíře. Spravedlivý podíl 1 konzervy tuňáka ve vlastní šťávě (ne toho v oleji, ten je moc mastný), naaranžuji doprostřed každé porce. (Záleží na tom, jak kvalitní tuňákovou konzervu zvolíte, ale garantuji, že klidně postačí i nejlevnější "drť". Já ji přecedím přes síto a šťávu s troškou přidaného masa uplacíruji do misky vděčnému kocourovi, je po tom jako posedlý). Okolo "rybí hromádky" rozložím na každém talíři 1 vejce uvařené natvrdo. Rozdělené na 6 dílků rychlokraječem to vypadá báječně. Dál přidávám ingredience podle fantazie: většinou něco rajčete, něco salátové okurky, pár kostiček sýra eidamu nebo malinko nadrobeného balkánského sýra, ředkvičky, různobarevné papriky... K tomu tenké plátky chleba nebo může být i tmavý toustový chléb, mírně opečený. K takovéto lehké večeři vás jen osvěží a neskolí sklínka dobrého bílého vína, rozumí se, že řádně vychlazeného. A nemusíte se stydět, že takhle večeříte až kolem půl osmé při televizních zprávách, my to děláme také tak!

1 Comments:

At 6:54 AM, Blogger Unknown said...

Souhlasim, takto pripraveneho tunaka s vejcem a zeleninou mam na veceri take moc rad :)

Cenek ~ Pomalý Hrnec

 

Post a Comment

<< Home