Sunday, March 25, 2007

Steak, stejk


Čas od času je nutné pustit chlup a dát do placu jídlo, na kterém se nešetří penězi ani gramáží. U nás to většinou vyhrává takzvaný "důkladný stejk," to si ti moji dva chlapi dají do nosu a ani já se příliš nezamýšlím nad zdravou linií. Protože takové orgie pořádám výhradně, když se něco výjimečného oslavuje, ještě jsem nás finančně nezruinovala, ani nevážíme příliš mnoho. Na "důkladný stejk" je pochopitelně nejlepší svíčková, protože ale na porci pořítám přibližně 30 dkg. masa, leze to přece jen příliš do peněz. Každopádně, stejk lze stejně tak úspěšně zrobit z vysokého kusu svíškové či z hovězího na plátky. Krom svíčkové, která je křehká sama o sobě, ostatní druhy masa je dobré nechat přemrznout v mrazáku, tím se jejich struktura poněkud naruší a maso je potom křehčí. Nakrájím příslušné plátky, naklepu je a důkladně je opepřím čerstvým pepřem a trochu osolím. Nechám je v chladu nějakou dobu odpočinout, potom rychle opékám v pánvi na směsi olivového oleje s troškou másla (a pochopitelně se spoustou cibulky, nakrájené na tenké nudličky). Správný stejk může pozřít pouze člověk, který se nebojí nemoci šílených krav, protože maso má být navrchu pěkně opečené a uvnitř krvavé). Svíčková se dělá rychleji, ale o tužší maso bývá hotové tak za 8 minut. Jako ústupek k těmto jídelním orgiím nedoplňuji maso o smažené hranolky, nýbrž podávám brambory vařené a k tomu na velikém talíři různou nakrýjenou zeleninu podle fantazie, v žádném případě tam u nás nesmí chybět také čerstvá cibule, nakrájená na nudličky. A protože jde o pokrm slavnostní, zapíjíme dobrým červeným vínem!
Mimochodem, výborná příloha jsou třebas grilované papriky.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home