Saturday, February 17, 2007

Ryba po ostankinsku

S rybami je u nás trochu potíž. A jistě nejsme jediná česká domácnost, kde to takhle chodí. Co chvíli můžete v některém článku číst, že Češi konzumují málo ryb, v porovnání s jinými národy. Inu, já bych to vysvětlila hlavně tím, že ryby jsou relativně hodně drahé. Když koupím kilo jen obyčejného mraženého filé, stojí mně zhruba 120 korun - na pánvi to spejchne a je z toho hromádka, co by nakrmila dvě kočky, člověk je po takovém jídle za hodinu hladov jako lev a ještě při konzumaci musí dávat bacha na kosti. Když koupím za stejné peníze kilo kuřecích řízků nebo dokonce za polovic celé akurátní kuřátko, problém s přehlédnutou kostí odpadá a je z toho jídla pro tříčlenou rodinu na dvakrát. A to vůbec nemluvím o kvalitnějších rybách, které stojí podstatně více. Když holt chci občany motivovat aby žili zdravěji (nikoli samozřejmě pro jejich dobro, ale aby nevyčerpávali kvótu nemocenských pokladen, žili déle a déle pracovali na ty nahoře), musím chcá nechcá zařídit, aby ryby byly nejlacinější potravinou a ony se spořivé hospodyňky přizpůsobí. Za komunistů stálo kilo řízků 36 Kčs, kilo filé 14 kaček, toho o sortu lepšího 16 - a měli jsme rybu dvakrát týdně, ať se to tatínkovi líbilo nebo ne! Přes všechny "rybí" potíže u nás čas od času na nějakou tu rybí specialitu dojde - a mně to projde. Například, když připravím "rybu po ostankinsku". Na to stačí opravdu zmrazené filé nebo treska, původní předpis pro tři osoby stanovuje 200 g. - já dávám víc. Rybu nakrájím na kostičky, sýr (asi 10 dkg) nastrouhám, dále potřebuji 5 - 10 oliv, cibuli - podle velikosti 1 - 4 ks), kečup nebo rajský protlak. Varnou mísu vymažu olejem, na dno pokladu na kolečka pokrájenou a dozlatova osmaženou cibuli. Na ní naházím rybu, pokladu půlky oliv, osolím to, zaliji kečupem, posypu strouhaným sýrem a peču v předehřáté troubě asi 30 minut. K tomuto pokrmu podávám brambory nebo bílý toustový chléb a lehké bílé víno.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home