Tuesday, February 13, 2007

Česneková pasta


Někdy po Vánocích začne být v těchto končinách problém s česnekem. V moderních domácnostech nelze nakoupit zásobu a pověsit si cop pod trám, jako tomu bývalo ve starých vlhkých staveních, v panelákových bytech by to bylo vyložené mrhání penězi. V ledničce vydrží nanejvýš hlavička a to ještě jen několik dnů, sušený česnek je prima, ale také se vždycky do všeho nehodí. Já si celé roky připravuji někdy před Vánoci česnek v soli. Ještě než česnek na krámech začne vypadat jako zboží z hodně utahaného second handu, nakoupím několik hlaviček a připravím se na časy příští. Česneku konkrétně kupuji asi 30 deka, ono se ho u nás spotřebuje opravdu hodně. Starší, vyzrálé hlavičky se dají velmi lehce oloupat, ty s tenkou slupkou prostě přeliji horkou vodu a tím se slupka uvolní. Podle návodu mé babičky, která si tuhle kuchyňskou pomůcku připravovala celé roky, česnek se má třít se solí. Tedy, já nevím jak kdo, ale i když si o sobě nemyslím, že jsem v kuchyni úplně levá, tření česneku mi nejde. Takže naprosto klíďo používám nerezový česnekový lis. Stroužky zvážím, abych věděla, kolik mám přidat soli - přidávám asi 1/4. Česnek lisuji do hluboké třecí misky, přidám česnek, paličkou třu, potom směs nacpu do skleničky se šroubovacím víčekm a strčím do lednice. Tento polotovar používám do pokrmů, do bramboračku, bramboráků, na potíraní masa a podobně. Je nutné mít na paměti, že směs již obsahuje sůl a dosolovat pokrmy podle toho!!! Zásadně neuskladňuji česnek v ničem z umělé hmoty ani jej v plastové misce nemíchám, vždy jen nerez, sklo, porcelán! A nechť nikoho nepřekvapí, že směs po krátkém čase pobněkud zmodrá - na závadu to není!!!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home