Sunday, February 04, 2007

Zapečené kedlubny s uzeným


Nedali bychom si dnes už něco jarního? Kuchařka mé babičky mi nabízí kedlubny s uzeným masem. Problém je v tom, že dnes už sotva dostanete normálně velké (tedy pardon, naopak normálně malé) kedlubny. Pěstují se různí ti mutanti gigantů, což je sice dobře, člověk si za své peníze také na něco přijde, ale takové tvary se do babiččina receptu nehodí. Na zapékané kedlubny s uzeným masem potřebujete bulvy tak 8 cm. v průměru. Kedlubny je třeba oloupat, opatrně vydlabat jejich vnitřky a naplnit je nadrobno pokrájeným vařeným uzeným masem. Kedlubnové vnitřky se nastrouhají na hrubé části struhadla a smíchají s trochou soli, muškátového oříšku, polohrubé mouky, 1/4 l. šlehačky, 2 žloutky a trochou strouhanky. Do vymaštěné varné mísy se nakladou kedlubny ( na 4 porce se počítá 8 kousků) a to se zahňácá směsí z toho všeho ostatního. V troubě se to prostě peče tak dlouho, až kedlubny změknou a hmota okolo je mírně dohněda. Podává se s vařenými brambory. Jo, množství jsem si dnes nechala z roztržitosti až na konec, všechno jsem vlastně vyjmenovala až na maso. Do 8 kedluben stačí 20 - 25 dkg uzeného.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home