Wednesday, February 07, 2007

Zelňačka, zelnice, zelné polévka


Naštěstí my všichni doma máme hodně rádi zelnou polévku, takřečenou zelnici. Zelnice, jak známo, je skoro jako bramborový salát - co rodina, tak se dělá jinak. Já sama ji vařím na několik způsobů. Uvedu ten nejjednodušší, množství stačí bohatě k večeři třem dospělým lidem. Takže: sáček kysaného zelí, asi 7 středně velkých brambor, dvě klobásy (kominické, ostravské, libové párky nebo prostě cokoli v té hmotnosti), sůl, mletá sladká paprika, kostka masoxu, trochu polohrubé mouky. Brambory oloupu, nakrájím na kostky asi 1,5 cm, zaliji vodou v rozumně velkém hrnci, přihodím kostku masoxu, vařím. Zelí vyždímu (tekutinu si nechám na dochucení) a překrájím na co nejmenší kousky. Nakrájím uzeninu na kostičky asi 1/2 centimetru, dám vypéct na pánev. Pokud je tuku na můj vkus mnoho, sliji jej. Na trošku omaštěnou pánev s uzeninou přihodím od oka papriku a nechám maličko zapěnit, naposled přidám asi 2 rovné polévkovlé lžíce mouky a ještě trochu pohoním tu směs po pánvi. Brambory jsou skoro měkké asi po 15 minutách, v té chvíli přidám zelí a veškerý obsah pánve (uzeninu ve sladké paprice a skorojíšce). Zamíchám, ochutnám, dosolím, případně dokyselím vodou ze zelí. Vařím za stálého míchání asi 5 minut, přiklopím poklicí a chvíli nechám dojít.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home