Sunday, February 25, 2007

Ořechová šarlota

Na moučníky si u nás moc nepotrpíme, ale čas od času přece jen něco upeču, přinejmenším, když má přijít nějaká návštěva, aby bylo co ke kafíčku. Nejraději dělám v takovém případě ořechovou šarlotu. Ořechovou proto, že ořechy máme vlastní, ze zahrádky. Příprava moučníku netrvá ani hodinku a výsledek je dokonalý. Potřebuji k tomu 200 g. dětských piškotů, co jsou protáhlé jako psí kosti, nikoli ty kulaté, 170 g. másla, 170 g. cukru, 100 g. mletých ořechů. A zvlášť na krém 2 decky mléka, 2 žloutky a 25 g. cukru. Na polevu 100 g. čokolády na vaření, 40 g. másla a 2 lžíce vody.Máslo a cukr utřu do pěny, smíchám s ořechy, to je na náplň. Na krém dám do kastrolu žloutky a cukr, po troškách to ředím horkým mlékem, udržuji horké na malém plameni (nesmí se vařit), hned po zašlehání všeho odstavím a nechám zchladnout. Teprve prochladlý krém zapracuji do náplně. Mezitím si vymažu dortovou formu máslem, vysypu jí piškotovými drobečky a vyložím její dno i boky piškoty. Na to naliju půlku vzniklé ořechové náplně, překryji dalšími piškoty, přeliji druhou polovinou náplně a zakončím opět piškoty. Tento výrobek dám do lednice, kde musí být nejméně 12 hodin, nejlépe do druhého dne. Před podáváním už jen rozpustím čokoládu s máslem a vodou (aby byla poleve pěkně leskla). Výrobek potřu - a je hotovo!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home