Wednesday, January 17, 2007

Nok

Zvolit správnou přílohu k jídlu, to je hodně důležité. U nás s převahou vítězí brambory nebo rýže, protože pokud zbyde, rýži mohu přihodit do zeleninového salátu a z brambor zase zrobit několik placek, konkrétně tak málo, že nikdo nemusíme mít výčitky, že se oddáváme smaženému, ale papula si přitom přijde na své. Těstoviny jsou také docela v kurzu a přestože knedlíkům se snažíme dost vyhýbat, občas uvařím alespoň noky. Nikoli slizské noky, jak to označuje pan Kodet v Pelíšcích, dobré noky. To utřu 1 žloutek se lžící másla, přidám sůl, asi 1/4 l mléka a ddostatek hrubé mouky (asi 40 dkg). Vytvořím tuhé těsto a podle nálady z něj buď vykrajuji kousky lžící nebo vyváílím váleček o průměru asi dva centimetry a ten nakrájím na pravidelné kousky. Vaří se asi 10 minut ve slané vodě, hotové někdy posypávám navrch trošku opraženou strouhankou, podobně jako bramborové šišky. Klasické vepřo - knedlo - musí být u nás nejčastěji s noky, tehdy ale strouhanku vynechávám. Když chlapi zbaští všechno maso v předstihu, ani se moc neškaredí, když musejí k večeři dojídat noky jen se zelím.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home