Friday, January 26, 2007

Hořčičná omáčka

Jsou lidé, kteří by bez omáčky neměli pocit, že vůbec něco jedli. Dovedou se vyžívat v popisech těch nejkurióznějších a rozvlekle diskutovat o přípravě bešamelu. Přiznám se, že my bez omáček žijeme v úplné pohodě, jednu ale v oblibě máme - tedy, zejména já jí mám v oblibě, protože je jednoduchá na přípravu. Na hořčičnou omáčku u nás dojde pokaždé, když mi zůstane (a právě to se často nestává) pořádný kus hovězího masa z polévky. Na omáčku potřebuji ( množství uvádím orientačně) asi: 3 dkg másla, 3 dkg polohrublé mouky, 1 malou cibulu, trošku cukru, sůl, lžičku citronové šťávy, velkou lžíci hořčice, 2 lžíce zakysané smetany. Na trošce másla nechám zesklovatět cibulku, ke zbytku přidám mouku a vyrobím červenou jíšku, tu osolím a pro zvýraznění chuti také maličko dosladím. Jíšku i cibulku dám do hrnce, zaliji hovězí polévkou, v případě, že ta mi nezůstala stačí klidně i rozpuštěná kostka masoxu asi v půl litru vody. Na mírném ohni nechám povařit asi půl hodiny, pokud dobře vyladím plyn pod hrnce, hlídat ani míchat za tu dobu nepotřebuji. Když se cibulka s jíškou dobře provaží, přidám hořčici a citron, procedím hmotu do omáčníku a až v něm přidám a vmíchám zakysanou smetanu. Omáčka je pikantní a chlapům k masu chutná, za přílohu zakousnou cokoli, nejčastěji jim podvrhnu vařené brambory. Maso z polévky není třeba ohřívat, pouze je nakrájím na plátky a každý si svojí porci přelije na talíři horkou omáčkou.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home