Tuesday, January 23, 2007

Kuře na česneku


Dnes si spolu uvaříme kuře na česneku. Ten recept přinesl kdysi do naší domácnosti můj manžel, opsal jej z kuchařky své matky a jako pravý chlap přitom zcela přízemně pominul, že kuřata se už dávno neprodávají opeřená, nýbrž oškubaná. Recept tedy začínal úspornou poznámkou: "1 kuře, peří trhat..." Tedy moderní hospodyňky to mají jednoduché, kuře není třeba kuchat ani oškubat, stačí je vzít, rozporcovat na 6 - 8 kousků, odříznout tučné kusy kůže a biskupa a jednotlivé kousky zprudka opéci ze všech stran trochu na oleji (já to dělám na pánvi, opečené přendám do remosky). Osolím, trochu podliji vařící vodou, mezi maso rozmatlám 6 - 8 rozdrcených stroužků česneku, dusím až změkne. Maso vyndám, šťávu zahustím hladkou moukou, rozmíchanou v trošce vlažné vody. Toť verze obyčejná. Pokud chcete mít kuře poněkud odlišné, na rozdělání mouky místo vody použijte 1/4 sladké smetany ke šlehání. K oběma variantám podávám vždy rýži vařenou po persku, to jest: na 1 šálek rýže počítám 3 šálky vody a 1/4 lžičky soli. Rýži vyperu, dám do kastrou s odolným dnem, zaliju odměřeným množstvím vody, vařím na mírném plameni bez poklice. Občas zamíchám. Jakmile se voda vyvaří tak, že jí nad rýží zůstane asi na šířku prstu, kastrol odstavím a zaklopím poklicí, pod kterou jsem složila čistou utěrku. Voda se za chvíli vsákne a ráže se dodusí. Podotýkám, že na utěrky k takovému účelu není rozumné při praní používat aviváž a ani je není vhodné skladovat v blízkosti toaletního mýdla, jak se v mnoha domácnostech svěží prádlo uchovává! To jednou učinila moje přítelkyně a náramně se divila, že jejímu manželovi nově upravená rýže příliš nešmakovala!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home