Monday, December 18, 2006

Šlehačkové cukroví

Kdo ještě nemá napečeno, dámy, nemusí vůbec zoufat. Místo klasického cukroví může koupit na štědrovečerní stůl nějaké dobré bonbóny nebo třeba různé druhy sušeného ovoce (které je sice před sušením trochu přislazované, takže o nějakém dietním přístupu k Vánocům není ani řeči, ale přece jen je těch kalorií méně než u pečeného). Ale aspoň jeden druh cukroví by snad měl být připraven doma, přinejmenším aby pečení provonělo svátečně byt. Také trochu pro radost a i ze strategických důvodů - manžel vás zastihne v plném pracovním nasazení u touby, dostane laskominy a zjihne... kdežto nad nějakými pičkoty v čokoládě by mohl ohrnout pysk a zchovat se jako ten Ježíšek, co přiletí na peruti a řekne "na...ti!" Na poslední chvíli můžete upéci křehké pochutinky, které mám ve svém receptáři pod názvem "Šlehačkové cukroví". Potřebujete 30 dkg hladké mouky, 1/4 l sladké smetany ke šlehání, 1 kostku ztuženého tuku, na obalení spoustu jemně prosátého moučkového cukru, který smícháte s vanikovým. Z mouky, nadrobno rozsekaného změklého tuku a šlahačky umatláte těsto. Není to žádná slast, lepí se na jakýkoli míchací předmět i na ruce a dá to dost fušku, aby se všechno dohromady hezky spojilo. Těsto nechte aspoň půl hodiny odpočívat, potom vyválejte na placku asi 4 mm vysokou. Můžete z ní vykrajovat ozdobnými formičkami, proč ne, ale řeknu vám - nestojí to za tu práci! Já většinou nakrájím těsto na čtverečky tak 3 x 3 centimetry a šup s nimi na plech. Peče se, až kousky zůstanou nahoře světlé a dole mírně růžové. Horké ihned obalujte v cukru!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home