Thursday, November 09, 2006

Kuře s hlívou a rýží

"Poslechněte, poslechněte, co jsem měl dnes k obědu..." zpíval kdysi Jiří Suchý a potom začal vyjmenovávat všechno možné, čímž pádem před celým národem veřejně přiznává, že jako jeden z prvních zakládá na obezitu. Ale přesně v jeho duchu bych dnes mohla začít provolávat "poslyšte, co budeme mít dnes k večeři." Ti mí chlapi se rádi občas nechají překvapit nějakým mým vynálezem, tak se jim toho dnes dostane. Na sporáku už vařím rýži (doufám, že než vám všem stačím sdělit dnešní recept, nepřekypí mi na plotnu a nespálí se.) Když mám náladu, rýži napřed po bolivijském způsobu opražím na trošce oleje, než ji zaliji vodou, dnes jsem to oblafla a bez pražení olej nalila přímo do vody. Až bude rýže hotová, vyklopím ji do mísy, na pánvi podusím trochu pekingského zelí s hlívou ústřičnou (tu je dobré pokrájet na malé kousky, jinak se musí dusit déle, což je ztráta nejen času, ale i cenných živin z té houby), ochutím zeleninovou vegetou a přihodím k tomu. Naposled zprudka opeču kuřecí prsní řízky (pokud je hlívy i zelí dost, stačí na tři osoby dva kusy), hustě posypané grilovacím kořením. Nechám je na skleněném "prkénku" ochladnout a teprve potom pokrájím na kostičky asi 1 cm. velké a přimíchám do mísy. Dochutím solí - a než se okolo běžící manžel stačí tradičně zeptat: "Co to bude, až to zahodíš?" zavane mu do chřípí lahodná vůně kuřecího masíčka a on šlechetně přehlédne, že v míse je zase vedle masa a rýže i hodně něčeho "zdravého". Takto upravený pokrm může mít bezpočet variací, rýže může být jen s masem nebo jen se zeleninou, v létě se hodí dokonce s ovocem - čerstvá nektarinka, kompotovaný ananas, prostě cokoli. Nazývám jej jednoduše "rýže s něčím" a dokonce ani nezáleží na tom, zda jej podávat teplý či studený. Dodržuji jedině to, že k "rýži s něčím" patří sklenka lehkého bílého vína, samozřejmě správně vychlazeného.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home