Tuesday, November 14, 2006

Pár rad na zimu

Jako začínající mladá hospodyňka jsem si myslela, že není třeba umět vařit, že až na to dojde, stačí mi jedna dobrá kuchařka a pár osvědčených receptů a je to. Jenomže velmi brzo se ukázalo, že tak snadné to není a že vaření je spojedné s celkovým úspěšným vedením domácnosti a že kdysi vůbec nebylo od věci, když všechno to okolo se kdysi dívky učily několik let v klášteře pod vedením jeptišek nebo v rodinné škole. Však to snažení bylo na konci také korunováno osvědčením, po jehož předložení si méně šťastné dívky mohly najít docela slušné zaměstnání v lepších rodinách jako kuchařky nebo hospodyně. Nu, za mého mládí už klášterní nebo rodinné školy neexistovaly a těch pár hodin "vaření" na základce bylo spíš k vzteku než k užitku. Teprve s vlastní domácností na krku jsem byla nucena zjišťovat co a jak a lapat moudra od starých bábrlinek v práci a z různých výstřižků v babských časopisech. Počítejte s tím, vážení, že místo konkrétního receptu na něco tu občas utrousím nějaké to "moudro", aby nastupující generace kuchyňských galejnic nebyla odkázána pouze sama na sebe. Dnes, protože se blíží zima, povím, jak si udržet něco čerstvě zeleného v kuchyni i přes nejhorší měsíce. Středně velké cibule (samozřejmě i se slupkou a zbytky kořínků na špici) posaďte na malé nádobky, které naplníte asi do poloviny vodou. Vody musí být jen tolik, aby se cibule nanamáčela. Však ona si "potáhne" z dálky a brzo začne nahoře vytvářet zelenou nať, která je nasekaná výborná jak na chléb, tak na dozdobení různých polévek těsně před podáváním. Podobně celou zimu poslouží česneková nať - jednotlivé dílky česneku napíchejte přiměřeně blízko vedle sebe do misky naplněné zeminou. Miska by měla být přinejměnším 5 - 7 centimetrů hluboká. Zeminu udržujte stále vlhkou! Při troše snahy můžete mít v zimě stále po ruce i petrželovou a celerovou nať. Petržel či celer seřízněte tak, aby pod místem, z něhož nať vybíhá, zůstal ještě asi centimetr kořene. Zbytek použijte podle vašeho gusta, ale ten kousek s náznaky natěí dejte do přiměřeně velkého květináčku či misky se zemí a zalévejte! Tuhle jednoduchou zimní zahrádku si zařizuji už hezkou řádku let. Prosperuje dobře i v docela tmavé kuchyni, kde se vaří na plynu. Samozřejmě, nečekejte, že tu sklidíte množství, jaké by se uplatnilo ve školní kuchyni! Ale nikdy neupadnete do rozpaků, čím ozdobit polévku, omáčku, minutku na talíři manžela, jehož je třeba uchlácholit, či tác s jednohubkami, když se zjeví nečekaná návštěva! A na rozdíl od různých bramborových lupínků a pražených oříšků, tahle zelená zahrádka je tak trochu i lékárnou a nositelkou vitamínů!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home