Wednesday, September 27, 2006

Slavnostní řízky


Občas se hodí k jídlu něco slavnostnějšího. Každý si volí podle své chuti, u nás vítězí v takovém případě nejčastěji bašta nazvaná prostě Slavnostní řízky. Rozpis uvádím pro 4 osoby, protože k nám třem v takový den obvykle ke stolu přubude ještě moje mlsná matka. Tedy: 4 velké řízky, 1/8 l bílého vína, 1 větší šálek nakrájené kořenové zeleniny, 1 cibule, 2 lžíce másla, 4 lžíce strouhanky, 1 zakysaná smetana, podle chuti sůl, celý pepř, nové koření a bobkový list. Postup je jednoduchý: víno svařím s kořením a zeleninou. Maso, od minulého dne naklepané a odleželé v potírce z oleje a soli otřu a rychle opeču na másle. Potom je přendám do zapékací misky, zasypu zeleninou, navrch přidám strouhanku, zaliju směs smetanou a v přiklopené misce dusím, až je maso měkoučké. Slavnostní řízky mohou mít bezpočet variant. Maso můžete použít vepřové, ale i kuřcí prsa. Smetana může být zakysaná, ale také sladká ke šlehání. I zeleninu není striktně třeba dodržovat tu klasickou mrkev, petržel a celer, hodí se například různobarevné papriky a hned má jídlo úplně jiný šmak. I přílohy jde střídat od hranolků až k rýži, vynechala bych jedině knedlíky a těstoviny. No a když už se na začátku přípravy bílého vína napila zelenina, není důvod, aby hotový pokrm - rozumí se pěkně naservírované na svátečním porcelánu - rodina ve svornosti nezapila stejným mokem! Moje maminka si náramně šmakuje a při přípitku vždycky provolává :" Ať žijí děti našich rodičů!"

0 Comments:

Post a Comment

<< Home