Thursday, July 27, 2006

Domácí višňový likér


Není náhodou doba višní? Tak co takhle připravit si domácí višňovku? V posledních létech už ji moc nedělám, chlapi o ní nestojí a pro sebe se nechci namáhat, ale dokud žila moje mlsná tchýně, višňovka u nás byla náramně populární. Je na to zapotřebí asi 2 kg. zralých višní, 1 l vody, 1 l vodky nebo nebo rumu 750 g krystalového cukru a několik kousků celé skořice. Vodu svařím s cukrem, nechám ochladnout a dám do pětilitrové nádoby. Přiliju rum či vodku, přidám skořici a dobře okapané oprané višně. Nádobu je nutno velmi důkladně uzavřít, jinak alkohol vyprchá a vzniklý produkt chutná jako růžová voda. Zavírám pevně korkovou zátkou a ještě přes ní dvojnásobnou vrstvou dobře upevněného celofánu. Nádobu postavím na dva týdny na slunce, potom otevřu a přecedím. Tady mám dvě možnosti: buď višně vypeckuji, rozmixuji, přecedím přes síto a přidám zpět do tekutiny, čímž se ta zahustí mírně do sirupovata. Nebo stočím tekutinu do láhví a samotné višně uzavřu do skleničky, nacpu do ledničky a průběžně jimi zdobím zmrzlinové či ovocné poháry. Komu by se tatováto verze višňovky zdála příliš slabá, může podle chuti použít v základu méně vody a o to víc lihoviny, ale celkové množství tekutiny je vhodné zachovat. A ještě něco - rum a vodka dávají višňovce v konečné fázi odlišný výraz. Já i moje tchýně (hodná tchýně, podotýkám!!!) jsme si svorně notovaly nad tou z vodky.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home