Saturday, July 15, 2006

Zapečené cukety


Letní specialitou se může snadno stát cuketa - tím spíš, když někdo z rodiny proběhne po tržišti a potká tam cukety tak obrovské, že mi to připomíná pohádku "vyrostla řepa převeliká..." To se totiž stalo u nás. Tedy: máte-li dost cukety na plný pekáč, aby práce stála za to, dejte se do vaření. Co vám poradím je výtečné, i když bohužel, dost pracné. Cuketu je třeba oloupat, vydlabat z ní dřeň se semínky a zbytek nakrájet na kostičky tak maximálně centimetrové. Nastrouhejte sýr eidam - asi 15 dkg. Nakrájejte salám - stačí úplně obyčejný točený drůbeží, asi 20 dkg. Pokud máte po ruce kus tučného od šunky nebo něco podobného, také se do toho hodí. Salám i to ostatní od masa chce trochu opéci na pánvi, aby vše pustilo tuk. Trochu tuku použijete na vymazání pekáče, ale jinak jde při tepelné úpravě pouze o odstranění zbytečné mastnoty z uzeniny. Do velké mísy dejte 1 smetanu, asi deci mléka, 3 celá vejce, sůl, pepř, opečený okapaný salám, eidam a asi dvě hrsti strouhané housky - a to všechno rozšlehejte na hustší těstíčko. Nakrájenou cuketu oblanšírujte ve vroucí vodě, rychle zchlaďte a v míse dobře rozmíchejte s připraveným těstíčkem. Směs přendejte do pekáče a šup s ní do trouby a důkladně zapéct. Je to výtečný letní pokrm a báječně se k němu hodí zejména okurkový salát.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home