Tuesday, July 25, 2006

Sýrová mísa


Když mají přijít hosté, stvářím ňamky (většinou slané) se značnou pečlivostí, různí přátelé již mají své libůstky, co by si u nás dali, někteří si přímo zamlouvají při své návštěvě to a to... Svým mužským ale nejvíc přijdu vhod něčím rychlým a nečekaným. Když se prostě najednou o televizních reklamách jen otočím v kuchyni a vzápětí vstoupím do pokoje, nesouc něco v ruce. Tu oba zavětří, s čumáky nahoru jako pes husky. Jedna z takových rychlých a velmi výtaných ňaminek je pro ně sýrová miska. Udělat si ji může každý, kdo má rád olivy a sýr. Je k tomu zapotřebí jedno větší balení vypeckovaných oliv (asi 250 g) s papričkou či jinou nápní (pikantní nálev nevylít). A různé druhy sýra typu eidam, ementál, gouda, hermelín a různé jeho varianty. Stačí tak tři, čtyři druhy, na poměru množství naprosto nezáleží, to asi každému chutná jinak. Nevhodné jsou drobivé sýry, jako je niva nebo balkánský sýr, nevypadalí ve směsi úhledně. Já dávám 1 hermelínek, asi 10 dkg goudy a cca 15 dkg obyčejného eidamu, aby ta moje rodina zase "neproňamíkovala" majlant. Všechen sýr nakrájím na kostičky cca půl centimentrové, olivy stačí na čtvrtky. Všechno hodím do přiměřeně velké misky, přidám nálev z oliv, pár kapek olivového oleje a smíchám. Na hlubokém tácu servíruji misku se sýrovou pochutinou, pro každého malou mističku a lžičku a na zvláštním talířku nakrájené bílé pečivo. Pojídat z malých mističek a zakusovat pikatérii kousky nakrájeného rohlíčku považují moji mužští za velké potěšení. A když je u toho lahvinka dobrého vína... Sýrovou směs dělám většinou několik hodin dopředu, aby se chutě mohly dobře rozležet.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home