Wednesday, May 17, 2006

O česneku


U nás doma všichni milujeme česnek. Tedy - krom mé maminky, která s námi naštěstí nebydlí. Kdykoli přijde na návštěvu, už ve dveřích říká: "Fuj, tady to zase smrdí po česneku jako u židů."
Nevím, co má proti židům a už vůbec nevím nic o tom, že by zrovna židé měli nějak nadměrně používat česnek. Ale moje maminka je omluvena - léta má problémy se žlučníkem a v takovém případě česnek opravdu nedělá dobře. Jinak ovšem podle mého názoru používají v kuchyni česněk všichni rozumní lidé, co mají rádi své zdraví, protože jak zní jedno staročeské pořekadlo? Česnek nikdy nestonal! Snižuje tlak, podobně jako cibule má přírodně antibiotické účinky, upravuje trávení. Pravda, za určitých okolností může na překážku jeho pach. Proto se například jako lék už dávno vyvinuly tablety, které sice mají stejné učinky, ale nejsou tak cítit. Komu ten charakteristický česnečí odér vadí v kuchyni, může použít česnek sušený, mletý, granulovaný nebo plátkový, ten tak silný není, já ale dávám přednost čerstvému. Co by byl bramborák nebo bramborová polévka bez česneku? Jaká dobrota je sýrová pomazánka s česnekem (zejména když se maže na čerstvě upečený domácí chléb a zapíjí vychlazeným bílým vínem). Při zánětu ucha jsem dávala malémy synovi dovnitř na noc stroužek česneku zabalený ve vatičce, ráno si vždycky liboval, že už ho ouško nebolí. A při nachlazení kurýruji rodinu česnečekou, ale to je česnečka, že v ní málem lžíce stojí! Ano, smrdí to u nás, ale většinou nechoříme. A abychom mohli mezi lidi, ten zápach likvidujeme kozumací spousty jablek, zaručeně to pomáhá!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home