Friday, May 12, 2006

Cuketové Matesy


Dnes si dáme něco trošku dopředu: Cukety ještě na zahrádce mít nemůžeme a kupovat si je na krámě ne za moc lacino, to asi rozumné není. Ale když si vypěstujeme cukety vlastní, ony se urodí a rodina jich pojí tolik, že už jim v jakékoli upravě lezou i ušima, vždycky je nalákám na cukety pikantní, nebo-li, jak tomu říká kamarádka, od které ten recept mám: Cuketové matesy.
Základní rozpis je na 1 a 1/4 kgy cukety, nakrájené na kostičky (a pochopitelně oloupané a bez dužiny). K tomu: 50 kuliček pepře, 16 kávových lřiček soli, 30 kuliček nového koření, 6 velkých cibulí, nejméně 4 velké bobkové listy a 2 dcl slušného oleje. Všechno se to smíchá dohromady, naplní do sklenice a nechá se v chladu 7 dní uležet.
Cuketové matesy je nutno po otevření rychle zkonzumovat, jinak se kazí. U nás s tím ale problém nemáme - sklenice je prázdá, než se rozkoukám.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home