Monday, April 10, 2006

Kulajda


Když si chci u rodiny hodně šplhnout, vařím kulajdu. Asi do 1 litru vody dám pět středně velkých oloupaných a pokrájených brambor, 1 střední cibuli (nadrobno), malou hrst krupek, 2-3 ks. bobkového listu, 3-4 kiličky nového koření. Všechno to osolím, přiklopím, vařím. Když jsou brambory skoro měkké, přidám houby. Mohou to být i kupované žampióny, ale nejlepší je kulajda z čerstvě nasbíraných lesních. POZOR - s houbami to chce vařit do konce max. 5-6 minut. Proto mám s předstihem připravené zahuštění: 1 kysanou smetanu a 1 šlehačku rozkvedlám s troškou soli a dvěma polévkovými lžícemi hladké mouky. Toto se má vařit asi 3 minuty. Naši zbožňují, když jim nandám na talíře hromádky čerstvě usekaného kopru a ještě vroucí polévku si nalévají na ně. Já pach kopru nesnáším, taktak že nevrhnu, když ten kopr sekám. Rychle si nalévám do pohodlné misky a odkrádám se s ní do ústraní jako zpráskaný pes.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home