Wednesday, April 26, 2006

Saké, domácí

Abych se neoduševňovala pořád jen nad jídlem, ve výjimečně dobrém rozmaru se dám jednou za čas do výroby domácího saké a výsledek moje rodinka vítá vždy s nadšením. Chce to: 1/2 kg. rýže, 1 a 1/2 kg cukru, 5 dkg droždí, 7 dkg hrozinek, 6 hřebíčků, 6 kuliček nového koření a 5 cm. celé skořice a pro jazýček, co má rád nahořklé trochu pelyňku - já ho doma nedávám. A samozřejmě, ještě 5 l. sklenici, potravinářskou hadičku a klidné místo, kde bude probíhat kvasný proces. Všechny ingredience naházím do sklenice, až po břichatý okolek zaliji studenou vodou (ne ledovou, kvůli kvasnicím), sklenici povážu celofánem a uložím do špajzu. Kvasí to asi 4 týdny, když se mi to zdá akorát, přeliji tekutinu do druhé láhve a dávám pozor, aby s sebou nešlo moc kalného ode dna. Nechám opět 4 týdny v klidu. Potom už lze hadičkou přelévat čirou tekutinu do láhví a po libosti konzumovat. U nás v tom vyniká zejména naše bohabojná a jinak střídmá babička.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home